MEDICAL TAPING

Wat is Medical Taping?

Medical taping of Kinesiotaping is een techniek van tapen waarbij gebruik gemaakt wordt van een speciale tape die bestaat uit een speciale soort
textiel, geweven als de huid, met een hoge rekbaarheid tot wel 130 - 140%. Hierdoor kun je je vrij blijven bewegen.
De achterliggende gedachte bij deze taping methode is dat de spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed kunnen functioneren, kan dat ook leiden tot een uiteenlopend scala aan klachten. Door gebruik te maken van de grote elasticiteit van de tape ten opzichte van huid, wordt de de getapete locatie als het ware gelift van de opperhuid. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de onderliggende huidlaag, waar de receptoren, lymfe- en bloedvaatjes liggen. Op deze manier wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

KT Tape Pro

In mijn praktijk wordt gewerkt met KT Tape Pro. Dit is de enige kinesiologische tape ter wereld die 100% synthetisch is. Het grote voordeel hiervan is dat de tape zijn elasticiteit twee keer langer behoudt dan enig ander tape. De tape heeft een latexvrije hechtlaag en is 300% sterker, waardoor de tape tot wel 7 dagen kan blijven zitten zonder huidirritatie op te leveren. Daarnaast is de tape door de speciale textuur volledig waterbestendig en blijft daardoor zelfs zitten onder de douche.

Behandeling voetklachten

KT Tape Pro kan gebruikt worden ter behandeling van diverse klachten. In de praktijk beperk ik mij tot de behandeling van voetklachten. De tape kan worden ingezet bij de behandeling van o.a. de volgende aandoeningen:

  • Hielspoor
  • Hallux valgus
  • Fascitis plantaris
  • Jubeltenen en klauwtenen
  • Ondersteuning van de voorvoet
  • Achillespees problemen
  • Oedeemvorming
  • Shin splint

 

Voordelen KT Tape Pro

De spieren en gewrichten worden niet in hun bewegingsmogelijkheden beperkt zoals bij conventionele tape wel het geval is. KT tape voorkomt drukverhoging en optimaliseert de bloedcirculatie en lymfeafvoer. Hierdoor kan het herstel een sneller verloop hebben. De tape is antiallergisch, huidvriendelijk en ventilerend. Doordat de tape langere tijd achter elkaar kan blijven zitten is er eigenlijk een 24-uurs behandeling mogelijk.
De taping techniek is goed zelf aan te leren. Bij het eerste consult zal de tape door mij worden aangebracht en krijgt u indien gewenst instructies mee naar huis om de tape voor de vervolgbehandelingen zelf aan te leggen. De losse stroken tape zijn eveneens bij mij verkrijgbaar. Na een aantal weken kan desgewenst een vervolgbehandeling worden ingepland om de voortgang te bespreken.

De tapingtechniek is geen vervanging van de reguliere geneeskunde.