SCHIMMELDIAGNOSTIEK

Wat is een schimmel?

Een schimmelnagel (mycosenagel) is een nagel die geïnfecteerd is door schimmelsporen. Deze infectie kan worden opgelopen op plaatsen waar veel verschillende mensen op blote voeten rondlopen zoals in zwembaden, sauna’s, sportscholen e.d. Ook een verminderde weerstand kan een rol spelen bij het ontstaan van een schimmelinfectie.
Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op. Door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectans is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriële flora van de huid.

 

Hoe herkent u een schimmelnagel?

De nagel zal over het algemeen een witte, gele of bruinachtige verkleuring gaan vertonen. Ook is de nagel vaak dik en brokkelig van structuur. Door de aantasting met schimmel zal tevens de lengtegroei van de nagel worden belemmerd. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de Schimmeldiagnostiek toepasbaar.

 

Schimmeldiagnostiek

Als er een vermoeden bestaat dat uw nagels of huid is aangedaan door een schimmelinfectie, dan is er de mogelijkheid om dit in het laboratorium te laten onderzoeken. Hiertoe wordt op geheel pijnloze wijze een stukje van de aangedane nagel of huid afgenomen en in een speciaal buisje opgestuurd naar het laboratorium van het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

Na een dag of tien volgt de uitslag van het laboratoriumonderzoek. Wanneer daaruit blijkt dat de nagel inderdaad is aangedaan door een schimmelinfectie, kan er in overleg met u en/of uw huisarts bekeken worden of er een gerichte behandeling kan worden gestart. Deze kan bestaan uit een lokale behandeling met een tinctuur voor de nagels of een zalf voor de huid, maar er is ook een mogelijkheid voor medicatie via de huisarts.

Belangrijk om te weten is wel dat u bij een lokale behandeling ongeveer een jaar lang dagelijks de nagels dient te behandelen voor het beste resultaat. Daarnaast moeten ook de schoenen met een spray worden mee behandeld. De schoenen zijn namelijk de grootste bron van herbesmetting. Schimmels maken sporen die via de sokken weer in de schoenen terecht komen. Wanneer de schoenen niet mee behandeld worden, kunnen deze weer een infectie aan de huid of nagels geven.

De kosten voor het laboratoriumonderzoek kunnen worden vergoed vanuit uw ziektekostenverzekering, tenzij het eigen risico nog niet is opgebruikt. Zie hiervoor de voorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar.